ZE CAKEPUSHING IST VERBOTEN!

Rolv Wesenlund døde her om dagen, så nå har Norge mistet en stor kunstner og en fantastisk komiker. Jeg elsket Fleksnes da jeg var liten, og det er like genialt nå. De siste dagene har jeg kost meg med litt klassisk Wesenlund på Youtube, som sikkert mange andre også har. Wesensteen var også veldig, veldig bra. Sketsjene står seg like godt i dag, faktisk mye bedre enn ting f.eks. Eia og Tufte Johansen gjorde på nittitallet. En uomtvistet favoritt er selvsagt denne.

Hvilket selvsagt bringer tankene til den fantastisk nyttige organisasjonen som heter Helsedirektoratet. At et statlig organ som har ansvar for å mene noe om folks helse eksisterer, er selvsagt ikke noe merkelig i seg selv. Dette er vel vanlig i de fleste siviliserte land. Problemet ligger vel mer i Helsedirektoratets institusjonelle kutymer – eller, sagt på en annen måte – problemet består kort og godt av at de som jobber i Helsedirektoratet er litt for opptatt av egen makt:

APP2002032275888

Frihet er en grunnleggende menneskerettighet, og man er heldig hvis man er født i et demokrati der man kan være med på å bestemme hvordan ting skal gjøres. De fleste finner seg uten problemer i begrensninger i ens egen frihet hvis dette er godt begrunnet, for eksempel at det er påbudt med bilbelte. Dèt inngrep denne regelen gjør i ens personlige frihet må veies mot fordelene med regelen. I bilbelteeksemplet veier soleklart fordelene tyngst.

Dette prinisippet er selve grunnstenen for alle lover og regler i et sivilisert samfunn. Fra et liberalistisk ståsted er utgangspunktet full frihet, og så tilkommer en rekke begrensninger av denne, alle med en rasjonell begrunnelse. Men når begrunnelsene blir irrasjonelle og forbudene søkte eller svært krenkende – da bør man reagere. Helsedirektoratet later til kun å ansette mennesker som synes det er helt ok å finne på regler etter eget forgodtbefinnende, og så jobber de med å begrunne dem i etterkant later det til. Normalt bør et forbud eller en regel komme som en konsekvens av at noe ikke virker som det skal av seg selv, altså at årsaken kommer før  virkningen.

Det som virkelig er skremmende, er at på toppen av kaken sitter en helseminister som ikke forstår at det er en prinsipielt problem i et demokrati når personer i maktposisjoner begynner å finne på tøyseregler bare fordi de ikke liker at noe skjer. Personlig er jeg ikke så glad i brus og pølse, men hvis man liker brus og pølse bør man få spise dette synes jeg, det er et personlig valg. Helseministeren (og kanskje Helsedirektoratet også – i alle fall den mer moderate fraksjonen i organizationen) skjønner at det blir vanskelig å forby brus og pølse, men vent litt! Vi kan jo forby de som selger brus og pølse å forsøke å selge disse skumle greiene. Høres dumt ut? Vi bruker et engelsk ord isteden, ting høres som kjent mindre grovt ut på engelsk. Vi kan forby pushing av pølse og brus! Da kan man endelig få en slutt på denne evinnelige pølse- og brusgnafsingen, og kanskje man heller kan ta en tur i Marka med geitost på grovbrød, ballevarm melk og livvakter på slep. Disse skumle pølse- og bruspusherne finnes på alle gatehjørner, de har til og med infiltrert idretten!

050923_narvesen2

 

På tross av pushernes skrekkelige fremferd, kom vår kjære helseminister likevel frem til at staten ikke kunne forby slik pølsepushing. Man skulle tro at han hadde tenkt seg om og kommet frem til at et slikt forbud rett og slett ville være for krenkende i et demokratisk samfunn, men neida. Det gikk ikke fordi et forbud ville være vanskelig å håndheve.

“- Jeg synes det er en betenkelig praksis. Et forbud vil være vanskelig å håndheve, men vi som forbrukere bør bruke vår makt og si ifra.”

Jeg vet svært godt hva jeg skal si ifra om Støre, og jeg skal gjøre det 9. september.

Men tilbake til Norsk Supperåd. Her har vi en gjeng som virkelig er glade i tåpelige forbud. Noen highlights av hva Balle Clorin og hans medsammensvorne kunne tenke seg å forby:

 – Forbud mot å røyke hjemme. Man kan vel lett se det prinsipielle problemet med dette.

 – Forbud mot å reklamere for “usunn mat”. Hva som er “usunn mat” blir selvsagt yppersteprestene i Helsedirektoratet sin oppgave å finne ut av. Dere skal spise de VI vil dere skal spise! En av de ansatte i Helsedirektoratet var dum nok til å ta med seg kake til sine kolleger her om dagen forresten, og da brøt det ut fullstendig panikk, og brannvesenet måtte komme og redde flere personer ut av bygningen:

eating-cake-1

 – Forbud mot å linke til sider som omtaler øl. Bryggeriforeningen får ikke linke til omtaler av øl i nettaviser, selv om det er lov både å omtale øl i nettaviser, lese disse omtalene, ja, det er til og med lov å drikke øl. Hør på dette: 

Aftenposten ba mandag Helsedirektoratet om en kommentar. De ønsket tid til å samråd med sine eksperter på området. Etter en stund konkluderte de med at de ikke ønsker å kommentere saken før den har vært oppe i Markedsrådet.

– Når skal saken opp i markedsrådet?

– Det vet jeg ikke, sier Gase Handeland, pressekontakt i Helsedirektoratet, til Aftenposten.”

Gase Handeland er muligens en oppdiktet person Helsedirektoratet benytter seg av når det har kontakt med pressen, siden slik kontakt alltid er pinlig pga alle de idiotiske begrunnelsene det må klemme ut av seg for å forsvare was verboten ist

Man kan lure på hva “ønsket tid til å samråd med sine eksperter på området” betyr. Eksperter på ølomtalelinker? Her ser vi en av disse ekspertene forklare ansatte i Helsedirektoratet hvor farlig ølomtaler er:

images

 – Det er selvsagt forbudt med bilder av alle alkoholvarer og tobakksvarer hvis man selger slike. Hvis man skriver om dem, derimot, er det helt ok. For avisene har jo ingen kommersiell interesse i å skrive om vin…..

– Forbudet mot synlig oppstilling av tobakksvarer kjenner jo alle til. Du kan jo bli fristet av å SE varene, din lille stakkar som ikke kan ta vare på deg selv. Helsedirektoratet ønsker selvsagt å forby synlig oppstilling av en rekke andre lovlige varer, deriblandt øl. Hvorfor kan man ikke bare dekke til ALLE varene i butikken, så blir vi GARANTERT ikke fristet til noen ting som helst! Det vil ta litt lenger tid å handle, men pyttsann.

– En personlig favoritt er forbudet mot elektroniske sigaretter og vannpipetobakk. Elektroniske sigaretter er en plastdings som putter i munnen og suger på, med det formål å få nikotin i blodet. Litt av greia er at den kan være nyttig for folk som ønsker å slutte med sigaretter, siden den opptrer litt som en sigarett, i motsetning til tyggegummi og plaster. Men dette synes Helsedirektoratet er skummelt, så det er forbudt i Norge, i motsetning til alle andre land i hele verden. Når det gjelder vannpipetobakk byr Helsedirektoratet på litt klassisk underholdning i beste Wesensteen-tradisjon:

Vannpipetobakk er tilsatt flere typer fruktsmaker/fruktsauser i tillegg til tobakken, og mange har en feilaktig tro på at vannpipetobakk ikke er helseskadelig. Antakelig er røyking av vannpipetobakk minst like helseskadelig som å røyke sigaretter.”

Antagelig er det minst like helseskadelig. Dette har sikkert en av ekspertene deres funnet ut av der han sitter og er nyttig på skattebetalernes regning. Hadde jeg hoppet i fallskjerm og kommet i skade for å inhalere litt av en sky, hadde Helsedirektoratet ment det antagelig var like skadelig som å røyke sigaretter, og totalforbudt fallskjermhopping med umiddelbar virkning. Man kan inhalere sky, må vite, fallskjermhopping er overraskende skumle greier. Men vent, idiotene fortsetter:

“Etter det vi har innhentet informasjon om, er vannpipetobakk svært lite utbredt i Norge.”

Her har ekspertene åpenbart hatt det travelt. Først har de måttet jobbe med å innhente informasjon om hvor utbredt vannpipetobakk er i Norge, og dèt er sikker kjempeslitsomt nok i seg selv, man må jo tross alt bruke fantasien og finne ut hvor utbredt denne tobakken er. Den er nok ikke kjempeutbredt liksom, kanskje mer litt sånn veldig lite utbredt assa. Men hvor kommer denne skumle tobakken fra mon tro?

“Antakelig tas denne type tobakk inn i landet i forbindelse med utenlandsreiser.”

Antagelig. You think? Jeg griner over at jeg er med på å betale lønnen til disse menneskene. Vent litt. UTENLANDSREISER??? DET er skummelt det! Utlandet er jo livsfarlig! De har reklame for alt mulig rart! De selger øl etter kl 18 på lørdager! De har ikke geitost og dårlig utvalg i butikkene! De snakker rart! Man kan SE sigarettpakker i butikkene der!

Mandag kl. 08.00 i Helsedirektoratet: En kommisjon settes opp for å utrede mulighetene for å forby utenlandsreiser. Første tema til diskusjon: Finne på en begrunnelse.

Riktig god helg til alle sammen.

Share
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to ZE CAKEPUSHING IST VERBOTEN!

  1. DeadMule says:

    Herlig!!! You made my day, sortemand.

Leave a Reply