Hva trenger en tobakksplante for å gi bra sigartobakk?

Tobakksplanten, nicotiana tabacum, er fiffig: Gi den de rette forholdene og det rette jordsmonn, og den vokser med et voldsomt tempo. Det finnes en rekke forskjellige tobakkstyper, på samme måte som det finnes forskjellige vindruer. To tobakkstyper kan generelt gi forskjellig aroma, men kanskje enda viktigere, er hvor tobakken dyrkes, og stedets mesoklima (dvs. klima på en gitt plantasje). Criollo dyrket i Jalapa og Vuelta Abajo smaker ganske forskjellig, f.eks, kanskje mer forskjellig enn Criollo og Corojo dyrket på ett sted. Tobakksplanten er svært dyktig til å suge til seg essensen av jordsmonnet den dyrkes i, og det er noen viktige bestanddeler i jorden som må til for at den skal trives. Mange av disse tilsettes jorden av tobakksdyrkerne nå til dags, men jordsmonn som i utgangspunktet har den rette sammensetningen, vil nødvendigvis gi bedre tobakk enn i motsatt tilfelle. Så her følger en liten oversikt over elementer tobakk liker:

Som med alle planter, elsker tobakk nitrogen. Dette er jo nettopp grunnen til at man gjødsler jord med f.eks kumøkk. Nitrogenrik jord er en stor bonus for tobakksplanten. Riktig mengde, distribusjon og balanse av nitrogenrik materie er helt avgjørende for utvikling av tobakken. Nitrogen er også en essensiell del av nikotinmolekylet.

Fosfor også helt essensielt for tobakkskvaliteten; det er avgjørende for regenerering av celler, og for lite fosfor åpenbarer seg ofte ved at tobakksplanten får dårlig rotutvikling. Forholdet mellom nitrogen og fosfor avgjør tobakkens mulighet for å vokse seg stor. Uten tilstrekkelig fosfor tilgjengelig, utvikler også tobakken for lite fosforpentoksid, P2O5, som er avgjørende for plantens metabolisme. Kort sagt, en plante uten forsfor vokser ikke nok.

Kalium er også svært viktig for tobakk, spesielt med hensyn til syntesen av proteiner og karbohydrater som foregår i planten. Det er også helt avgjørende for plantens mulighet til å motstå forskjellige sykdommer. Rent praktisk gjør kalium tobakksbladene mer smidige og enklere å arbeide med, og sikrer tobakkens brenne-egenskaper: Uten kalium hadde tobakk brent som papir.

Kalsium er avgjørende for celleveggenes integritet, og det hjelper også plantens interne distribusjon av nitrogen. Kalsium er også svært avgjørende for en ferdig sigars askeintegritet: En hard og fast aske betyr at planten har hatt god tilgang på kalsium, mens aske som lett smuldrer opp og er “flakete”, betyr det motsatte.

Magnesium er en avgjørende faktor i plantens produksjon av klorofyll, og også nødvendig for at tobakksplanten skal produsere de eteriske oljene som gir smak og aroma til tobakken, ikke uviktig når man skal lage sigarer. I tillegg trenger tobakksplanten magnesium for å brenne godt. Balansen mellom kalsium og magnesium er det som styrer tobakkens brennegenskaper, og det som bestemmer farven på asken.

Mangan hjelper plantens utvikling av klorofyll sammen med magnesium. Mangan stimulerer oksideringen av plantens enzymer, med andre ord plantens metabolisme og dermed dens utvikling fra frø til voksen plante. For lite mangan gjør bladene gulaktige, og gir den tykke og harde vener.

I tillegg trenger tobakksplanten svovel (hjelper plantens utvikling av proteiner) og jern (uvgjørende i produksjonen av klorofyll. For lite jern i jordsmonnet viser seg i dårlig grønnfarve på bladene).

Jordens pH er også avgjørende. Tobakksplanten er svært sensitiv overfor pH, og den trives best i nøytral, eller helst lett basisk jordsmonn. Regnvann er ofte vagt surt, så lett basisk jordsmonn hjelper til å opprettholde en kontinuerlig nøytral pH.

—————————

Dette var selvsagt ingen utømmende liste, og hvis noen som vet mye om dette feltet har kommentarer eller rettelser, blir vi glade for det. Så nå begynner jakten: Vi skal finne den kjemiske sammensetningen av jordsmonn der tobakk dyrkes og prøve å finne ut hvordan dette manifesterer seg i sigarene vi røyker. Ingenting er som litt god gammeldags nerding:) God helg!


Share
This entry was posted in Tobakksteori. Bookmark the permalink.

1 Response to Hva trenger en tobakksplante for å gi bra sigartobakk?

  1. DeadMule says:

    Veldig fin oversikt. Hvis noen har lyst til å ta planten nicotiana tabacum nærmere i øyesyn i Norge, kan man ta en tur til Folkemuseet på Bygdøy, hvor disse plantene pleier å blomstre ved siden av “Numedal”-tunet (i hvertfall i det siste, vet ikke om dette er fast årlig planting). De har veldig fine lilla blomster. Vi har vært faste gjester på Folkemuseet i flere år, og jeg har ofte stått der og studert tobakksplantene og lurt på om de høstes og blir brukt til noe nyttig. Så tobakk vokser i Norge også (før i tiden var det mange som dyrket), men det er tvilsomt om de typene som produserer kvalitetsblader for rulling av sigarer trives spesielt bra i Norge…

Leave a Reply