Nicaraguas tobakksdistrikter – en oversikt

Mange av sigarene våre er fra Nicaragua, eller er laget helt eller delvis av nicaraguansk tobakk. Etter Sandinistaregimets fall i 1979, strømmet tobakksdyrkere og tobakksprodusenter tilbake til Nicaragua, og grunnen til dette er enkel: Landet har et av verdens beste terroir for tobakksdyrking. Den delvis vulkanske jorden her er ideell for tobakksplanten, med høye verdier av fosfor, nitrogen, kalsium og kalium, kombinert med en nøytral pH. For de som er litt over middels interessert, kan man lese denne. Klimaet er også perfekt for tobakk, spesielt i den nordvestre delen av landet, hvor de viktigste tobakksdistriktene ligger (se bilde). Denne delen av landet, opp mot grensen til Honduras, har høyder opp mot 1000 meter over havet, mens Ometepe-øya, som ligger syd i landet mitt i den vulkanske innsjøen Lago di Nicaragua, ligger på havnivå.

Under følger en oversikt over de forskjellige distriktene, og generelle karakteristikker over tobakken som dyrkes der.

Estelí (700-900 m.o.h.): Ligger lengst syd av de fire distriktene i nord. Gir kraftig tobakk, som brenner svært godt med en ren, hvit aske. Gir aromatisk struktur til sigaren, med bra kryddertoner.

Condega (500-600 m.o.h): Ligger rett nord for Estelí. Gir veldig lik tobakk som den som dyrkes i Estelí, men bladene har en annen tekstur som muligens kommer av høydeforskjellen. Tobakken herfra er generelt noe mildere enn den fra Estelí.

Somoto (600-800 m.o.h.): Tobakken herfra gir ofte mykere og rundere røyk enn ellers i Nicaragua, som fremdeles er svært aromatisk. Gjør en blend mer smooth.

Jalapa (500-700 m.o.h.): Dette området ligger lengst nord av alle tobakksområdene i Nicaragua. Gir tobakk med meget bra sødme og smakskompleksitet, som kan være rik på smak men subtil samtidig. Jalapa produserer noen av verdens beste dekkblader.

Ometepe (30-50 m.o.h.): Ometepe er en øy midt i Lago de Nicaragua, og består utelukkende av vulkansk jordsmonn. Tobakken dyrket her har er kraftig, med en svært fin sødme, og markerte bønnesmaker (kaffe- og kakaobønner).

Share
This entry was posted in Nicaragua, Tobakksteori and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Nicaraguas tobakksdistrikter – en oversikt

  1. Sredna says:

    Det er altid morro med litt historie og bakrunsinfo så dette må det bli mere av.

Leave a Reply