Serie: Sigartips I: Fuktighetens betydning + Bovedapacks

Vi vil i de kommende dagene kjøre en serie med artikler om sigaroppbevaring og andre ting man gjerne lurer på i forbindelse med sigarer. I julen er det mange som ikke vanligvis røyker sigar som koser seg med sigarer, og det er kanskje nyttig med litt informasjon som dette hvis man ikke vanligvis oppbevarer sigarer hjemme. Vi begynner med det mest grunnleggende og nerder oss siden oppover. Men først: Hvorfor må sigarer oppbevares i rett luftfuktighet?

Luftfuktigheten er helt avgjørende for en god sigaropplevelse. Ligger sigaren for tørt, vil den raskt tørke ut. De eteriske oljene som gir aroma vil fordampe, og sigaren vil til slutt falle fra hverandre. Ligger den for fuktig, vil det dannes mugg på den, og den vil trekke til seg mye vann og bli svampete og lite god å røyke. Sistnevnte problem gjelder spesielt unge cubanske sigarer, siden tobakken disse lages av er svært hygroskopisk, dvs at den trekker til seg mye vann.

Vil man oppbevare noen sigarer hjemme hvis man ikke har en humidor, er en ziplockpose med en Bovedapack i den beste løsningen. Merk at dette ikke er en god løsning for langtidslagring, og ikke en fullgod erstatning for en humidor, men hvis man for eksempel vil ha noen sigarer liggende i julen, er det en fin erstatning for en humidor.

bovedaBovedapacks er små poser som fukter luften rundt seg til en gitt fuktighetsprosent (de finnes i forskjellige prosentnivåer). Ordet Bóveda er spansk og betyr hvelv/hvelving. De virker ved omvendt osmose, og er ikke fuktige på utsiden, så de kan godt ligge direkte inntil sigarene. Hvor lenge pakkene holder kommer an på en rekke faktorer. I en liten ziplockpose sammen med noen få sigarer vil den holde i flere måneder. I en humidor vil den ikke holde like lenge, fordi humdiorer ikke er helt tette (noe som er viktig for gode lagringsforhold over tid – sigarene må “puste”). Hvor lenge pakkene varer i en humidor kommer an på SavoyBovedaWalnutCigarHumidorshvor god kvalitet det er på humidoren, hvor tørt det er i rommet humidoren står, hvor often den åpnes og hvor mange sigarer det er i den. Man bør alltid bruke 2 pakker i humidoren samtidig, og gjerne 3-4 hvis humidoren er stor.

Når man skal bytte ut en Bovedapack er enkelt å sjekke: Den blir hardere når den begynner å gi seg. Hvis du kjenner halvharde klumper inni den, må den byttes ut. Man trenger strengt tatt ikke hygrometer i en humidor med Bovedapacks fordi pakkene regulerer fuktigheten til et gitt nivå. I en tett pose vil den holde prosenten angitt på pakken, mens den i en humidor vil ligge 2-3% under dette. Pakkene kommer pakket i plast, og hvis man ikke tar pakkene ut av plasten, har de en levetid på mellom ett og to år.

Tubed_Single_Nub_Maduro_Dominican_Made_Hand_Rolled_Premium_CigarMyten om at sigarer i tube holder seg fuktige uten å ligge i humidor er utbredt. En metallhylse med kork i lokket vil selvsagt hjelpe, men sigaren vil tørke ut til slutt uansett. En sigar i de cubanske rørene, som enten er todelt eller har skrukapsel uten noe tetningsmateriale i korken, vil holde seg fin i noen dager vinterstid i Norge, maksimalt en uke. Cain og NUB i tuber holder seg lenger fordi disse har ekte kork i kapselen, så her kan man regne med at den er fin i et par uker. Merk at man gjerne kan beholde sigaren i tuben når man legger den i humidoren, fuktigheten trenger seg gjennom uansett. Dog finnes det ett godt argument for å ta den ut, nemlig at sigarens egenaroma vil komme noe bedre frem. Sigarer i tube lukter notorisk av sedertre, siden tubene nesten alltid er trukket med dette innvendig. Det er meget mulig man synes sedertre lukter godt, men det kan bli litt vel overdøvende når sigaren er innkapslet i det.

Cellofan på sigarer liker vi. Grunnen til at man bruker dette er rett og slett for å beskytte det skjøre dekkbladet. En sigar med cellofan tåler å ligge i lommen, og den blir ikke skadet når man roter rundt blandt godsakene i humidoren. De fleste sigarprodusenter legger nå sigarene sine i cellofan. Cubanerne gjør det ikke, fordi a) Sovjetunionen klarte ikke å lage cellofan som egnet seg og 2) det koster litt. Merk at cellofan ikke hjelper i det hele tatt med å holde på fuktigheten, den er der utelukkende for å beskytte dekkbladet.

Da er det grunnleggende dekket, følg med de kommende dagene for fler og mer inngående artikler!

 

Share
This entry was posted in Tips and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply