Sigartips III: Tabell for lagring av sigarer

Luftfuktighet er som de fleste vet ikke konstant, men relativ i forhold til temperatur. Desto varmere luften er, desto mer fuktighet kan den bære uten å bli mettet. For eksempel, ved 70%/15°C er luften mye tørrere enn ved  70%/20°C. Ideell temperatur og luftfuktighet for sigarer er 20°C/65%, men noe over og under dette fungerer også.

Tabellen under gir en oversikt over hvilken luftfuktighet sigarer skal lagres ved i en gitt temperatur. Ved spørsmål omkring emnet er det bare å ta kontakt, eller bruke kommentarfeltet under denne posten, så skal vi forsøke å svare så godt vi kan. Husk at disse tallene er idealverdier, og ikke noe som må følges 100% i en liten personlig humidor. Likevel er tabellen verdt å huske på mht sommertemperaturer: Er romtemperaturen 22-23°C, er for eksempel 70% alt for fuktig.

For større mengder sigarer som ligger til lagring f.eks., bør man ligge så nært disse tallene som mulig, men da har man (forhåpentligvis) et elektronisk fuktighetssystem som kan justere luftfuktigheten i forhold til temperatur. (Tallene er fra Didier Houvenaghels bok “From Soil To Soul”).

 

Til slutt: ALDRI legg sigarer i kjøleskap. Luften her er knastørr pga den lave temperaturen, og det er den raskeste måten å effektivt ødelegge godsakene på.

Share
This entry was posted in Tips and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to Sigartips III: Tabell for lagring av sigarer

 1. Pingback: Boveda-packs! | Sigarprat.no

 2. Rune Aune says:

  Hei. Har et vin skap med en elektrisk fukter kled med spansk ceder tre. Inne i skapet er det nå rundt 17-18 grader på sommeren. Ligger rundt 72-74% luftfuktighet og sliter med og få den ned nå som luftfuktigheten er så høy ute. Er det for fuktig og fare for mugg, eller er det ok?

 3. Sortemand says:

  Det høres da ganske bra ut synes jeg; 72-74% ved 17-18 grader er jo mer eller mindre ideellt.

 4. Rune larsen Aune says:

  Ok, hørtes flott ut det:) Har vert på ferie en uke og nå når jeg kom hjem ligger fuktigheten på 77-78% Da er det vell på tide og lufte litt?

  Kjøpe en god del sigarer i Danmark da jeg var på ferie og 2 av disse hadde dessverre mugg på seg fant jeg ut da jeg kom tilbake til Norge. Jeg har tatt bort disse to sigarene. Kjøpte en 20 sigarer av andre merker som lå i samme humidor men i andre kasser i skapet. Alle er i tuber om det har noe og si. Er det noen fare og legge de andre som jeg har kjøpt som jeg ikke kan se noen antydninger til mugg på, i min humidor? Kan det ligge sporer på dem som jeg ikke kan se som smitter over på mine sigarer som jeg har fra før?

 5. Sortemand says:

  Hei, har laget en forumtråd på denne, tror dette passer bedre der 🙂

  http://sigarprat.no/index.php/forum/?mingleforumaction=viewtopic&t=64.0

Leave a Reply